Friday, August 19, 2011

Balek kampong!!!!! oyeah2...

yeaaa!!!!! balek raya juga tahun niiiiiii!!!!!!!!!
Alhamdulillah........


Monday, August 8, 2011

hati ke hati~

I was mesmerised by this song...really...the lyrics,musics etc are very beautiful...i can't help but to share it with you guys...Melayu itu indah :)

in this video,the song was sang by siti nurhaliza and fahmi jaafar...merdu betol suara mereka Subhanallah....
and a lil' confession to be made here...i'm easily melted dgn jejaka(ewahh) yg boleyh menyanyi lagu2 tradisional n classic mcm ni....awwwww(pengsan2)



video


Rafeah Buang & R. Ismail (original singers)

RI:
Tinggilah tinggi
Tinggi tinggi burung di awan
Akhirnya engkau turun
Akhirnya turun mencari kawan

RB:
Terbang di awan
Turn mari ke dalam taman
Kalau mencari kawan
Mencari kawan biarlah padan

( 1 )
RI:
Bukan sahaja
Bukan saja kita kemari
RI: & RB:
Kita bercinta
Curahkan rahsia hati ke hati

RI: & RB:
Burung tempua
Sana sini mencari sarang
Kalau hati dah suka
Samalah kita terbang pulang

( ulang dari 1 hingga akhir )

Saturday, August 6, 2011

Journey to Jakarta (part 2)

mumbai: Bollywood, Shah Rukh Khan and slumps

hello u olls...today i would like to continue the second chapter of my jakarta journey...
ok, this time the place visited was Mumbai...land of bollywood stars, movies and glamours...dengar cam gempak gile kan..haa,betol la tu...rumah raja bollywood Datuk shah rukh khan mmg adela kat sini( i still couldn't understand how come org malaysia ni baek sgt nak bg gelaran datuk kat org luar macam die ni...entah bakti besar apela SRK ni da bg kat malaysia agaknye...eh..xtaula..hehe)..we even went there to 'visit' his mansion-apartment also..hahah..visit means tengok dari luar je la dek nun oii..sapo la kte ni haa nak masok dlm rumah die tu...laen la i ni Mariah Carey ke,Britney spears ke kan...hehe

12/6/11....

ktorg bertolak from karad after having our breakfast yang enak oleh kak dzay kami ni(nasik goreng daging xleyh bla wa cakap lu....sodap sehingga menjilat2 pinggan u!!!)..around pukul 8.30 mcm tu la...it was a 6-hour journey from karad...jalan yang memerlukan kami melalui kawasan yang berbukit bukau lagi berliku-liku amatlah mencabar semi-circular canal dan CTZ centre masing2...naseb baek la xde yg muntah sebab kami bertiga semua tertido keletihan dlm kereta...

dalam pukul 3 lebeyh camtu(actually ktorg dah tersesat byk kali before smpai hotel..ni semua sebab pakcik driver yg xpndai ckp english,maka berlakulah komunikasi mcm ayam dan itik walaupon khidmat GPS digunakan...haiyaaa..) ktorg smpai la hotel yg telah dicadangkan oleh kak dzay..hotel ni dekat je dgn airport sebenarnye..disebabkan mumbai ni slalu traffic jam yg terok,ni lah jalan terbaik utk elakkan ktorg terlepas flight...walaupon bilik hotel die lagi kecik from bilik hostel ktorg kat kolar ni ha...(-dahla mahal rase nak tampar je-)..

after settle everything ktorg pon segera bergerak keluar utk ronda2 mumbai petang tu...firstly,ktorg pi ke gate of India...die ni terletak bertentangan dengan Taj Hotel(yg pernah kne bom dlu tu...) Ramainye manusia punya la dahsyattt...maybe sebab kebetulan hari tu ahad kot..so,ramai la org bawak their families bersiar2...seperti biasa, photographers jalanan yg mengaku professional n peniaga jalanan yg hebat2 belaka menipu ni masing2 menjadikan kami foreigners ni sbg target utama diorg...memang la mule2 rase cam artis popular yg mendapat tumpuan awam and smpai kne kejar2 dgn paparazzi tu,tapi ape ni,ape ni..i rimas u...
diorg ni bukan setakat kaki penipu,kaki pengampu jugak...ayat sikit punya chantek laaa...

"mam,u look like aishwarya rai..let me take ur photos in front of this gate of india..if u want,in front of this great Taj hotel too..u will look very2 beautiful.."....after taking a few pictures...
" see mam,u look very radiant..take all these pictures mam..15 photos for only Rs300"

Wak lu!!!!!!!kuangjakkkkkkk...dah la aku xmintak ko amek gambo aku pon..puji xleyh bla la kan..sah2 la aku tau fake nak mampus...ceyytttt...tapi pengalaman selama 2 tahun hidop di India ni,telah mengajar aku utk menjadi tegas n ganas..hahah..bargain punye bargain dapatla Rs150..utk semua gmbar2 tu...hahaha...nasebla,sape suroh ko jual kat aku..kan dah rugi..hehe..bukan la ape,nak jugak sebenarnye saje2 gmbar2 tu buat kenangan...kan seronok kalau dpt tgk balek after 10 years kan?kan?



in front of Taj Hotel..ni gne camera sendiri la tapi..hehe

the gate of India..sebenarnya total semua ade 3..this is one of them..the other one i pernah visit kat delhi n yang lagi satu terlupe plak kat mane..pandai2 google la yek...hehe


after sejam lebeyh kat area taj hotel tu,ktorg pon bergerak ke PHOENIX MALL...xshopping pon kat sne..shopping mall ni ala2 KLCC la jugak...tempat boutique2 yg branded mcm Tommy Hilfigher,Lacoste and etc...so mampu cuci mate je la kan...lagipon mmg dah target nak shopping kat Jakarta nnt...hehe..kat sini ktorg just habeskan mase window shopping and makan2....lepastu,ktorg pon decide utk bertolak balek ke hotel sebab dah penat n mengantuk...

owh yaa,on our way sebenarnye pakcik driver ktorg tu ade point out a few houses owned by the well-known bollywood singer n actors/actresses...contohnya mcm rumah Lata Mageshka(slalu suara die digunakan utk watak2 yg dilakonkan oleh Kajol),rumah Slaman Khan, Shah Rukh Khan, Rekha n laen2...ok la kot rumah2 diorg..xla sebesar mcm rumah2 artis kat Hollywood tu....xdela berjaya lagi membuatkan mulutku ternganga..hehe





ni rumah Lata Mageshka...first floor yg ade bidai tu..

ni rumah Raja Bollywood SRK>>>unik jugak rumah die..the whole building is his..setiap floor ade function tersendiri..like his office,gym n yg paling atas tu his real family house...


Di sebalik keghairahan ktorg melihat rumah2 milik si kaya, kami turut disajikan dgn pemandangan kawasan tempat tinggal si miskin yg mungkin pada pandangan anda tidak layak langsung dijadikan tempat kediaman..the Real Slump Area...kawasan seperti kaki2 lima jalan raya, atas divider jalan raya n di tebing2 parit besar menjadi pilihan golongan seperti mereka utk dijadikan tempat berteduh demi meneruskan kehidupan..rasenye diorg dah xfikir langsung mengenai keselamatan dan nyawa..yang penting,ade tempat tidur cukupla..'rumah' mereka pon bukanlah berdinding dan beratap,tetapi sekadar menggunakan plastik canvas yg slalu makcik jual goreng pisang guna utk gerai2 kecil mereka tu....sedih la jugak tengok...bayangkan, di saat korg mengagumi keindahan rumah2 agam indah,tibe2 opposite to those mansions adela kawasan slump area utk org2 fakir miskin yg xtentu kehidupan mereka tu bagaimana...memang la betul2 ANTARA DUA DARJAT....

semiskin2 org kat Malaysia ni,xdelah kot smpai tak dipedulikan lansung...dibiarkan saje ntah hidup matinya mereka...anak2 hidup melarat dan menderita dgn penyakit2 berjangkit....bila fikir2 balik,untung dan bersyukurlah kite menjadi rakyat Malaysia...hidup walaupon hanya cukup2 makan utk sesetengah org,tapi xdelah sederita compared to these slump people....rakyat malaysia masih lagi hidup dgn selesa dgn org sekeliling dan kerajaan yg prihatin terhadap nasib rakyatnya...semiskin2 org di Malaysia ni,anak2 masih diberi peluang utk belajar di sekolah,pakaian masih boleh bertukar ganti,makan pon bukanlah hasil kutipan di kawasan sampah sarap yg membusuk kan...Alhamdulillah...maka,syukurlah dgn nikmat yg masih dipinjamkan lagi ni...


one of the slump areas kat mumbai ni...kesian tgk budak2 kecik tu semua...ntah ape la nasib diorg kelak

lagi slump area..ni kawasan yg hanye beberapa minit je utk smpai ke mumbai airport...betapa hebatnye kemiskinan yg melanda India ni...


keesokannya,around 8 am,ktorg dah bergerak ke mumbai international airport...saje je smpai ke sana awal,xdela nnt tergesa2 pulak...sementara menanti our boarding time,ktorg pon lepak2 je la kat sne..makan2,shopping2 sket..(ceyhh,mmg xbley dipisahkan lansung shopping tu kan..)

around 1 pm mcm tu kot if im not mistaken,ktorg pon depart from mumbai utk ke jakarta...but then ktorg akan singgah ke LCCT dulu for transit...ktorg naek Air Asia je...biasela,low cost kan...so,bye2 India helloooooooo Malaysia-Jakarta..


from inside the flight cabin...mumbai airport


sebenarnya,adela peristiwa yg menyakitkan jiwa telah berlaku dlm flight...nak tau kisah selanjutnya???nantikan journey to jakarta part 3...

buh-bye nowww...muahhxxxx


xoxoxo....FATINcherry

Thursday, August 4, 2011

Journey to Jakarta (part 1)



Salam..hye all..how are u guys???hope dat everyone is pink n healthy...hehe..
anyway,as promised,i would like to share wif u guys about my 'jakarta journey'..

persons involved in this adventurous story..ecece...:
1.saya(fatin)
2.athirah hanim(name glamer trah tyrah..aihh kompliketed btoii)
3.huda aziz(atau lebeih selesa dikenali sbg huda-kiut-jgn-jeles-tau..hehe)

10/6/11....(first destination)

mule2, ktorg start our perjalanan wif a small visit to KARAD..a few of our friends ade blaja kat sana..Krishna Institute of Medical Sciences(KIMS)..Karad ni adelah dlm wilayah Maharashtra di mana diorg nye mother tounge adelah HINDI..okla,coz i think hindi lagi senang nk blaja from kannada yg agak memeningkan ni..

It took about 14 HOURS to reach here from bangalore by bus...naseb baek jalan highway die ok and tak bumpy..kalau x mungkin ade kebarangkalian utk muntah dgn 'enaknya' dlm bas tu...heheh..ktorg bertolak malam dlm pukul 10 cmtu n arrived the next morning dlm pukul 9....

since ni adelah first time ktorg dtg sini,agak takut jugakla kalau tersamapi mumbai terus ke ape sbb kawan ktorg mmg ckp bus akan drop kan ktorg kat tepi jalan je utk smpai kat kolej diorg..tapi disebabkan kte semua ni hidup dlm zaman cyber n technology,maka dgn menggunakan 'GPS jerr', Alhamdulillah akhirnya smpai la jua ke universiti diorg ni...first time jejak kaki je ke tmpat diorg ni...mak aiiiiiihhh..ternganga mulut aku nyah tgk betapa gabak nye U diorg ni nak di-compare kan dgn kolej ktorg kat kolar ni...jauh panggang dari api kot...hamekk...dlm hati berkata2 "haaa.....ni baru rase suasana campus yg btol"...mmg puji la chantek...


ni bangunan admin diorg..lawa kan...nampak gah gitu...



ktorg naek auto je masok compound KIMS ni..penat kot nak heret luggage pi hostel diorg...ok la kne Rs 30 charge frm tmpat ktorg turun tepi highway tu smpai depan btol2 hostel bebudak ni...hostel NRI diorg yg for foreigners ni sebijik je..so diorg terpaksa la campoq duduk laki pompuan in one building..tapi cmnepon,lawa la jugak hostel diorg ni,surrounding environment pon bley tahan 'refreshing'..nice place...diorg ni ade sorg pak guard yg jaga..tapi yg membencikan tu adela sorg pak guard yg annoying btol...adeke nk amek gmbar hostel pon kne marah mcm la aku nk letupkan hostel tu..cihhhh,sabaq je la nyah oiii..bengang aku...


ni le hostel diorg..lawa..suke i...nmpak x pakcik guard busybody blakang tu..rase nak tampo je...seb baek la i ni penyabar u(huweekk)


trah(yg pkai tudung biru) n huda(right most) with our karad friends..aina(left most) and dzay (yg pkai white coat itu)


activity ktorg kat karad: sebab lame xjumpe kan,biasela...sharing2 pengalaman blaja kat tempat memasing,girl talks,gossipings,gelak ketawa,makan29aktiviti yg xboleyh dipisahkan) etc...seronok,rindu sgt kat kawan2 semua..teringat balek zaman2 blaja A-level kat KTT dulu sesame..susah senang,suka duka...and the best part is dat Nadia n Dilla sempat jugak turun karad from Belgaum...tempat diorg ni dlm 2hours je from karad..lebey kurang mcm frm my tmpat belajar(kolar) nak pi bangalore...

petang tu aina bawak ktorg tour college diorg yg besau tu ha..maka seperti biasa,sesi photo-shoot-syok-sendiri-ade-aku-kesah pon berlaku la..rse mcm artis plak bile tempe2(org2 local) kat situ sume tgk ktorg mcm la ktorg tgh buat show kat situ...lantak korg la,yg penting ktorg happy..hehe

malam pulak...dinner together kat apetah name restaurant ni..i forgot la pulak..food die agak sedap la jugak..tourist guide ktorg mlm tu terdiri drpd aina,shunxing,razwan n phang(ni la bdaymate saye)

banyakla punye order,ngunyah2 dgn enak..tup2 tgk2 diorg yg bayarkan bill..aiseyh..muke terperanjat ni,tp dlm hati..Alhamdulillah,dpt makan free org belanja mlm ni..heheh..xsenonoh je ktorg ni kan..tp terharu la sgt2 dgn layanan diorg semua..laen kali korg dtg kolar ktorg bg 1st class treatment kat korg plak,InsyaAllah...


muke memasing yg tgh tunggu food tp sempat lgi bg pose baek punya..


from front: me,nadia,dilla ,phang

and yeah...malam pkul 12 before tdoq,ktorg sempat lagi celebrate belated bday hudakiut...gune je kek lapis yg ade beli dlm peket2 tu,pastu pandai n kreatif betol diorg hias smpai jadik sgt la comel...mestila huda aziz terharu kan..kekeke..huda n i mlm tu menumpang tido kat bilik kak dzay yg baek hati...esoknya pulak dah nak kne bersiap sedia bertolak pi mumbai pulak...maka berlabuh la tirai drama sehari di karad setelah kami2 semua menempuh alam mimpi yg nyenyak lagi enak...walaupon begitu,hati tetap berdebar2 utk ke mumbai ni..fes timer la katekan..apela pulak yg menanti tiga dara pingitan ini yek di mumbai???

nantikan our next drama episode>>>mumbai:bollywood,shah rukh khan n slumps

xoxoxo.....fatincherry

Saturday, June 25, 2011

sorry delay

peeps..really2 sorry...da janji nak update blog pasal jenjaln ni..tapi belum berkesempatan...i did travel a lot la...so xsempat..later i'll update ok...mintak maaf sgt2...

p/s: i think i've fallen in love wif him :D

Thursday, June 9, 2011

Suatu Petang Yang Hening....

hello all....
news update...i hv just finished my exams....overall, i'm not satisfied at all with my performance...as usual la..hehe(bila la nak berubah budak fatin ni..haiiii)

anyway,i'm glad dat my exams are over although i hve to still worried about the upcoming results....the most important thing dat i should note now is dat BABES,I'M COMING BACK HOME!!!!!yeayyyyyyy!!!!

so the upcoming events that i've planned are:
10/6- we're going to karad(me and my other 2 friends)
13/6- jumpa kak dayah di jakarta....uuu-yeaahhhhh!!!
18/6- balek malaysia....missing home very3 much...

tu je la setakat ni..hoping dat my plans are going to work just fine...insyaAllah...
i'll try to update about my trip n holidays afterwards..with pictures..hehe

ooo...before dat, I would like to share a few pictures dat i've captured a few days ago..tgh study microbiology(stadi kerrrr??haha)...tetibe hujan,followed by these beautiful scenery...memang dah post kat FB dah pon...sje nak post kat sni pulak..hehe

doakan journey kami selamat ya...aminnn....


mendung petang....



pelangi nan indah yang mengiringi hujan renyai di petang itu